Renovering af vinduer i kvistværelse mod syd

This slideshow requires JavaScript.

Alle vinduerne i kvistværelset er gennemgået. At renovere et gammelt vindue med etlagsglas er egentlig ikke svært. Det tager tid og kræver noget værktøj. Studier på Raadvadinstituttet viser at gamle vinduer med forsatsruder med energiglas er op til 33% mere energibesparende end de tilsvarende nye vinduer. Derfor giver det god mening at beholde de gamle vinduer ud fra en økonomisk betragtning, men i særdeleshed ud fra en æstetisk.

Det er en klassiker at skruerne til hjørnebeslagene i bundstykket ikke længere “bider” i træet. Dette løses ved at bore huller op og proppe dem med nye propper i træ. Derefter kan beslagene kittes og skrues fast igen. Glasset sømmes fast med glassøm og derefter kittes vinduet. Med linoliemaling er vinduet klar til mange år endnu og man kan de næste mange år undlade at male igen, hvis man stryger grundingsolie over træet.

Det ene vindues bundstykke var lettere medtaget. Jeg høvlede ca 8mm af stykket, lusede en ny tap på og limede et nyt stykke træ yderst. På den måde bibeholdes profilen på den indvendige side og den udvendige får en ny fals til glasset og kan klare mange år herefter.