Gatchina vs. “Vort kære miniature Gatchina”

Alexander III blev zar efter snigmordet på faderen i Sankt Petersborg. Gatchina skabte derfor de optimale rammer for sikkerheden omkring Dagmar, Alexander og deres 5 børn. Sammenlignet med vinterpaladsets overdådighed var dette virkelig; ‘simple’ kår. De flyttede dertil i 1881, små fire år før de købte den lille uanseelige villa på skrænten mod Fredensborgs slotspark.

Da de indviede Kejserens Villa i 1889 med theselskab kaldte de huset for: Deres kære miniature GatchinaIgen: Når man sammenligner Kejserens Villa med Gatchina, så var dette i hvertfald: Simpelt. Der er dog flere tydelige gengangere. Bladguld i alle indfatninger og paneler. Den grønne farve Dagmar havde så kær. Farven i loftet på hendes kontor er identisk med farven i Kejserens Villas orangeri. Balustraden. Og ikke mindst: Beliggende op til park og sø. På den måde kan det måske berettige sammenligningen med Gatchina. Genopbygningen af Gatchina står stadig på – 70 år efter vandalismen nazityskerne forlod slottet med.