‘Rød stue’

Kejserens Villa lagde i perioden 1889-1894 stuer til forskellige festligheder, som f.eks. i d. 17. september 1891 da Zar Alexander III holdt en familiefest i huset, måske en forsinket fødselsdagsfest for svigermor, Dronning Louise. I køkkenet gik han selv sammen med Kronprins Frederiks døtre; 16-årige Louise, 13-årige Ingeborg og 11-årige Thyra. De 4 lavede mad, dækkede bord og bød familien velkommen der talte; Kong Christian d. 9 og Dronning Louise; Frederik (d. 8), Louise og deres sønner: Christian (d. 10),  Carl, Harald og Gustav; Prins Valdemar og Prinsesse Marie med prinserne Aage og Axel; Willie og Olga med Marie, George, Nicholas og Christopher; Prinssesen af Wales med George, Victoria, Maud, Louise og hendes mand Hertugen af Fife; Prins William og Prins Hans; Kejserinden, Dagmar og hendes børn: Nicholas, Georgie, Michael, Xenia og Olga. De sad alle til bords i den store stue.

Dengang var stuen malet okkerrød med bladguld på alle paneler og døre, langs stukloftet og rundt om dørindfatningerne. Stukroset i midten og gulvtæpper på gulvene. Det var dengang. Da vi overtog huset, så var der ‘moderniseret’ med nedsænkede gipslofter, tapet med hvid plastikmaling og bladguldet overmalet på alle paneler.

Herfra er startet processen om at tilbageføre stuen til den oprindelige kejserlige stand. Lofterne er pillet ned og stukken genetableret i gips. Tapeterne fjernet og væggene malet i okkerrød limfarve fra Københavns farvehandel. Strøm, radiatorer og enkelte nyskårede paneler udskiftet. Påførelse af bladguld mangler stadig og vil blive den sidste proces, når alt andet er fuldført. Første store etape i genetableringen af stuen er gennemført.

Midtvejs i renoveringen fik vi besøg fra Rusland, hvor fader Pavel genindviede huset efter alle de russiskortodokse foreskrifter.