‘Rød stue’
Kejserens Villa lagde i perioden 1889-1894 stuer til forskellige festligheder, som f.eks. i d. 17. september 1891 da Zar Alexander III holdt en familiefest i huset, måske en forsinket fødselsdagsfest for svigermor, Dronning Louise. I køkkenet gik han selv sammen med Kronprins Frederiks døtre; 16-årige Louise, 13-årige Ingeborg og 11-årige Thyra. De 4 lavede mad, dækkede bord og bød familien velkommen der talte; Kong Christian d. 9 og Dronning Louise; Frederik (d. 8), Louise og deres sønner: Christian (d. 10), Carl, Harald og Gustav; Prins Valdemar og Prinsesse Marie med prinserne Aage og Axel; Willie og Olga med Marie, George, Nicholas og Christopher; Prinssesen af Wales med George, Victoria, Maud, Louise og hendes mand Hertugen af Fife; Prins William og Prins Hans; Kejserinden, Dagmar og hendes børn: Nicholas, Georgie, Michael, Xenia og Olga. De sad alle til bords i den store stue.
Dengang var stuen malet okkerrød med bladguld på alle paneler og døre, langs stukloftet og rundt om dørindfatningerne. Stukroset i midten og gulvtæpper på gulvene. Det var dengang. Da vi overtog huset, så var der ‘moderniseret’ med nedsænkede gipslofter, tapet med hvid plastikmaling og bladguldet overmalet på alle paneler.
Herfra er startet processen om at tilbageføre stuen til den oprindelige kejserlige stand. Lofterne er pillet ned og stukken genetableret i gips. Tapeterne fjernet og væggene malet i okkerrød limfarve fra Københavns farvehandel. Strøm, radiatorer og enkelte nyskårede paneler udskiftet. Påførelse af bladguld mangler stadig og vil blive den sidste proces, når alt andet er fuldført. Første store etape i genetableringen af stuen er gennemført.
Midtvejs i renoveringen fik vi besøg fra Rusland, hvor fader Pavel genindviede huset efter alle de russiskortodokse foreskrifter.
- Billeder fra BoligLiv – før renoveringen.
- Billeder fra BoligLiv – før renoveringen.
- Billeder fra BoligLiv – før renoveringen.
- Et lille kig op over gipsloftet afslører stuk, bladguldskant og en ældre mus.
- Det er sjovt at fjerne tapet.
- Bladguld omkring døren til orangeriet.
- Første plader er nede.
- Dem oprindelige stukrosets størrelse kan nemt måles her.
- Signatur fra tømreren der lavede nedsænkede lofter.
- Det pudsede rørloft ses tydeligt efter nedtagningen af de nedsænkede lofter.
- Nypudsede lofter.
- Ny strøm overalt.
- Nye radiatorer til de to stuer.
- Ny roset leveret
- Genindvielse af huset af Fader Pavel fra Moskva.
- Nye dørindfatninger erstatter de der er slidt ned.
- Gipsværkssted hvor der trækkes ny stuk.
- Den nye stuk sættes op i hullerne.
- Vue gennem de tre rum. Okkerrød, grå og kønrøg.
- Den nye stukroset.
- Vue gennem de tre rum i farverne rød, grå og kønrøg.
Ser godt ud! Laver du selv stukken eller er det en andens værksted?
Hej Filip.
Selve stukrosetten er købt hos Rubin Stuk og Søn i Rødovre. De har udstyr og skabeloner til den slags. Men alt anden stuk er lavet på eget “værksted”. Jeg har selv lavet skabeloner til gesimserne, skåret dem ud i metal, filet til og så kan man trække sin egen stuk. Ud over stukrosetten til 1900 kr., så har det øvrige stukarbejde kostet 90 kr. (en pose gips).
Hold da op, kunne de virkelig være så mange mennesker inde i den stue? Det måtte være noget af et spisebord!
Langt størstedelen af ovennævnte er børn og sad sikkert ikke med ved bordet. Men da vi selv holdt stor fest forrige efterår var vi 38 gæster til bords i de tre stuer.
Så det kan lade sig gøre.
Altid spændende at de seneste updates på villaen. Som En stor ‘De to sidste tsarer’ entusiast er det en fornøjelse at se alt jeres arbejde med villaen.
Hej Duckysrapping.
Det er også i den grad en spændende proces. I sommers var vi en tur i Skt. Petersborg for at blive klogere på Alexander og Dagmar. Under et besøg på slottet Gatchina, uden for Skt. Petersborg, fandt vi en bog hvor deres søn ‘Nicky’ (sidste zar) havde tegnet en tegning af en bregne til sin far med sin underskrift. Det blev på mange måder en speciel oplevelse. Dels fordi denne underskrift netop er helt identisk med den ridset i vinduet på vores orangeri og dels fordi vores have hvert år bugner med bregner. Hvem ved? Måske blev den tegning lavet i vores hus?!